Eten en drinken waar je je energiek en gelukkig door voelt. Kan dat en zo ja, hoe doe je dat?
Wetenschappelijk bewezen is er helaas nog erg weinig, maar er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij je stemming. Verschillende hormonen in je lichaam en stoffen in die voedingsmiddelen zouden daarbij van belang zijn, vooral serotonine en cafeïne.
Serotonine
Serotonine staat bekend als het feel good stofje in je hersenen. Feitelijk is het een hormoon, opgebouwd uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan. Voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden dan ook je humeur verbeteren.
Welke voedingsmiddelen zijn dit? Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn dan een goede keuze, zij bevatten koolhydraten die langzaam in je lichaam worden opgenomen.
Chocolade
Met chocolade is dan meteen de lekkernij genoemd die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De meeste van deze stoffen werken stimulerend.
Cafeïne
Chocolade bevat, net als bijvoorbeeld koffie en thee, cafeïne. Van deze stof is de opwekkende werking wel wetenschappelijk aangetoond. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen en verdrijft het gevoel van vermoeidheid.
Wat wel is aangetoond is het belang van drie hoofdmaaltijden. Vooral het ontbijt is van groot belang om de dag vol energie te beginnen. Niet alleen regelmatig eten en voldoende drinken, maar zeker ook lekker bewegen is tot slot heel goed om je fit en vrolijk te voelen!
Bron: gezondheidsnet.nl
Waar word ik dan happy van?
Even los van wat er in het eten zit… ben ik vooral gevoelig voor hoe het eruit ziet.