Er zijn van die dingen die we als mens allemaal doen, dat is honderd procent zeker, maar waar we eigenlijk liever niet van weten dat we het doen. Het is bijvoorbeeld in je neus peuteren, boertjes laten en… de andere variant windjes laten. Ontkennen heeft echt geen zin, want het hoort nu eenmaal bij de wondere wereld van ons lichaam. Ergens moeten we dingetjes weer kwijt en tja.. dat heb je niet altijd onder controle. Jullie vragen je misschien af waar ik toch zoal mijn inspiratie vandaan haal voor de onderwerpen… Nou die van vandaag kwam gisteren tot mij toen ik in het bubbelbad zat en later op de avond toen ik nog een blog moest schrijven plopte het idee in mijn hoofdje.
Het onderwerp windjes is van delicate aard. Waar je er als baby nog mee wegkomt, daar is voor de volwassene elke vrijheid om eens lekker los te laten helaas voorbij. Het hoort bij de categorie ongepast gedrag.
Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger wel eens logeerde en ik dan met andere kinderen windjes ging laten en we het uitgierden om het geluid en de geur. Nu als ‘volwassen’ mens heb ik me ook aangepast. Ik zal niet zo gauw iets laten vliegen. Of het moet echt per ongeluk gaan en dat is dan wel redelijk genant. Zo kan het je zo maar overkomen dat je in een ingewikkelde yoga houding ligt en je buik in de weg zit en ja hoor prrrfffttt… daar vliegt wat gas de yoga les in. Ik roep zo zen mogelijk ‘sorry’ en hoop dat de anderen me niet verwijtend aan zullen kijken na de oefening.
Ook binnen een relatie is het een dingetje. Als je net verliefd bent hou je nog de onhebbelijkheidjes voor je. Het maakt nog uit wat de ander van je denkt. Maar als de relatie eenmaal stevig op de rit zit dan sluipt het er langzaam in. Je vergeet eens de wc deur dicht te doen en ach ja… als er eens wat geluid te horen mocht zijn, dan lach je daar toch smakelijk om… of niet soms.
Waarom laten we eigenlijk windjes, vroeg ik me zo maar af.
Een mens laat toch wel zo’n 14 tot 25 windjes per dag. Deze worden in het spijsverteringskanaal ‘gemaakt’. Als je gegeten hebt ontstaat er zo’n 15 liter lucht in het spijsverteringskanaal. Het grootste gedeelte daarvan wordt opgenomen in het bloed en later in de longen verwerkt. Een heel klein gedeelte blijft aanwezig in de darmen en verlaat het lichaam via de anus.
Eten dat extra windjes veroorzaakt is onder andere peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en light producten. Ook voedingsmiddelen waar veel lucht in zit veroorzaakt extra gasvorming, zoals: bier, appels, frisdrank, slagroom, brood met omelet. Het vaak eten van veel dierlijke eiwitten veroorzaakt stinkende winden.
Windjes laten is normaal en ook gezond. Het ophouden ervan kan medische problemen veroorzaken.
Ik kwam nog een lijstje met windjes-weetjes tegen, voor wie een neus heeft voor informatie 🙂
Wist je dat
- Vrouwen net zo vaak windjes laten als mannen?
- Je de meeste winden laat als je slaapt?
- Reptielen bekendstaan om de meest stinkende windjes
- Canadese biologen erachter zijn gekomen dat haringen windjes laten om met elkaar te communiceren? De vissen hebben de gewoonte om gasbelletjes uit hun anus te persen. Dit doen ze vooral s nachts. De onderzoekers zijn er nog niet uit wat ze met de windjes willen zeggen.
- Sommige mensen in staat zijn een kaars te laten branden met hun wind en een aansteker?
- Er dagelijks 400 tot 2000 milliliter zuurstof, koolstofdioxide en methaan je anus verlaat?
- Windjes bijdragen aan het broeikaseffect? De stof methaan die in windjes zit, is zelfs twintig keer schadelijker dan koolstofdioxide.
- De stank in windjes veroorzaakt wordt door zwavelachtige gassen. Hoe erg je windjes stinken hangt ook af van wat je hebt gegeten. Zo kunnen eieren voor een behoorlijk intense stank zorgen.
- Een ‘petomaan’ iemand is die er een ziekelijk genoeg in schept winden te laten? Petomanie komt van het Franse woord péter, dat winden laten betekent.
bron: Maag-lever-darm Stichting
Nou dat lijkt met toch weer genoeg om het onderwerp maar weer los te laten.
Péter of Peter….. tja…. guilthy 😀