Stel me liever 100 vragen dan dat je een ding voor mij invult. Die zin kwam ooit in mijn leven voorbij. Ik ben nogal creatief, dus ik stelde inderdaad 100 vragen. Dat viel nog niet mee. Ik wilde natuurlijk niet de simple versies zoals “Wat is je lievelingskleur?” Nee, het moesten echte doordenkers worden. Het kostte wat moeite, maar er kwamen er honderd.
Op zich een mooie zin, om liever iets na te vragen, dan zelf maar iets te bedenken over een ander. Maar ja, vragen stellen komt met een risico. Of er antwoord komt weet je nooit vooraf. Als je bereid bent om dat maar voor lief te nemen, levert het vaak interessante feiten op.
Ik lees op dit moment het Rosie Project van Greame Simsion. Een man met autisme wil graag een geschikte partner vinden en stelt een lijst op met vragen voor de toekomstige vrouw. Het is een erg leuk geschreven verhaal. Het herinnerde mij aan mijn 100 vragen. Meteen schoot door mijn hoofd, oops, zou ik ook autistische trekjes vertonen? Natuurlijk! Die hebben we allemaal. Als het je leven gaat beheersen hoef je pas aan de bel te trekken. Zo lang je zelf een prettig gevoel hebt bij de vaste patroontjes en specifieke voorkeuren voor zaken, valt het nog wel mee.
Het grappige van de hoofdpersoon is, dat hij eigenlijk iemand zoekt die hem wil accepteren, maar hij heeft het bij de zoektocht omgedraaid. Als een vrouw aan al zijn eisen voldoet, zou het passen. Natuurlijk komt hij een vrouw tegen die niet voldoet en beleeft daarmee allerlei avonturen… Het is een mooie spiegel eigenlijk.
Ik weet nog toen ik mijn 100 vragen ging samenstellen, dat de manier van vragen zo was gedaan, dat ik er precies uit zou kunnen halen of iemand zou voldoen aan mijn eisenpakket. Eigenlijk ook een beetje sneaky, maar wel leerzaam. Je wilt tenslotte ook weten wat iemand denkt, voelt, belangrijk vindt en dat afmeten aan jouw wereld.
Inmiddels ben ik er wel achter dat verschillen tussen mensen vaak meer opleveren, dan overeenkomsten. Alles hetzelfde hebben levert geen prikkels op en zo ook weinig groei. Botsingen zijn ook heel nuttig. Vooral door het goedmaken 🙂
Nieuwsgierig zijn is dus ook een hele handige eigenschap. Ik zou zeggen ga heen en vraag!