“Zet je wijsvinger en middelvinger boven je neus neer en zet je duim op je rechterneusgat”, zegt de yogajuf ons. Het kostte wat moeite om dat even uit te dokteren. “Haal adem door je linker neusgat en druk met je ringvinger daarna dicht en adem uit door het rechter door je duim weg te halen”. Een ademtechniek op de yogales. Heel bijzonder kan ik je melden.
De oefening heet ‘nadi sodhana’. Het is een oefening om te kalmeren en om concentratie en helderheid te bevorderen. Ik vind het een leuke oefening om te doen en ja, concentratie is vereist om het systeem te volgen van links en rechts afdekken van je neusgaten.
Ik las dat tijdens de dag één neusgat meer open dan het andere. Het blijkt normaal te zijn en zelfs om de twee uur te veranderen. Soms is één neusgat overheersend. Het al dan niet open zijn van een neusgat heeft invloed op de energie, waarschijnlijk door een verband tussen het open neusgat en de dominante hersenhelft. Als beide neusgaten open zijn, kun je makkelijker mediteren.
Eigenlijk wonderlijk toch, dat we de hele dag door ademen en dat het vanzelf lijkt te gaan. Wel 23.000 keer. Dat is nogal wat. Een van de eerste momenten waarop ik de waarde van geconcentreerd ademen in zag, was toen ik moeder werd. De pufklas was een grote lacherige toestand, maar in mijn grootste nood tijdens de bevalling, kwam het toch goed van pas.
Ademen is een heel mooi gereedschap om jezelf uit allerlei ’toestanden’ te helpen. Stoot je kleine teentje maar eens flink… Het jodelen en rondhuppelen veroorzaakt nog meer pijn dan het al deed. Als je op dat moment flink gaat ademen, zal je merken dat de pijn sneller weg trekt.
Ik adem wat weg op een dag. Met een egootje als het mijne komt er nog wel eens wat opzetten. Dat is al stukken beter dan het ooit was, maar er zijn nog wel eens piekjes. Juist op het moment dat ze kattenkwaad uit wil gaan halen, haal ik eens diep adem en gek genoeg lijkt het ego dan af te koelen. Betty wordt erg zen van ademen.
Voor wie eens wil testen of het allemaal wel snor zit met de ademhaling… hier een testje (duur vijf minuten)
- Haal kort adem door je neus als het balletje boven de middenlijn komt
- hou je adem even vast op het hoogste punt en
- adem heel langzaam uit zodra het weer naar beneden valt.